Toggle Navigation

 

Slatka domaća pogača

Mak je čest sastojak peciva i kolača. U radnjama se može kupiti već samleven, a najbolje je čuvati ga na tamnom i suvom mestu uz obavezno poštovanje roka upotrebe. U maku ima dosta masnoća koje su vremenom podložne procesu razgradnje, što rezultuje užeglim ukusom.

Plativoo
Priprema

Jaja umutiti zajedno sa šećerom, a zatim dodati jogurt, ulje, prašak za pecivo i griz, promešati i napraviti preliv.

Na radnu površinu staviti jednu koru, premazati prelivom od jogurta, posuti makom i višnjama poklopiti drugom korom, ponoviti postupak i poklopiti trećom korom. Uviti u rolat i staviti u tepsiju.

Napraviti četiri takva rolata, staviti ih u tepsiju jedan pored drugog i preliti preostalim prelivom od jogurta.

Pogaču peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40 minuta.

Slatku pogaču ohladiti, iseći na kocke i posuti šećerom u prahu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 177 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 45 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 60 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 145 kcal

Natrijum - 88.5 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 22.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

24

Vreme pripreme

50 min.

Sastojci

    • 500 g tankih kora za pitu
    • 5 jaja
    • 500 g šećera
    • 500 ml jogurta
    • 200 ml ulja
    • 200 g pšeničnog griza
    • 100 g mlevenog maka
    • 100 g višanja
    • 1 kesica praška za pecivo
Ključne reči:
jogurt mak višnje griz