Toggle Navigation

 

Šarlota sa orasima i kiselom pavlakom

Orasi, su kao i drugo koštunjavo voće veoma bogati vitaminom E, koji je snažan prirodni antioksidans. Zbog toga mogu imati značajnu ulogu u prevenciji, ali i u ublažavanju simptoma artritisa, srčanih i crevnih bolesti.

Plativoo
Priprema

Razmutiti želatin sa malo vode i ostaviti da odstoji.

Ušpinovati šećer sa vodom, dodati mlevene orahe, promešati i prohladiti.

Umutiti slatku pavlaku, dodavati uz stalno mućenje želatin, kiselu pavlaku i orahe i izmešati u fil.

Piškote potapati u sok od pomorandže i ređati u kalup (na dno kalupa i po stranicama). Dodati fil, izravnati, posuti mlevenim orasima, dekorisati polovinama oraha i ostaviti u frižider da se šarlota stegne.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 95 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 11 %

Masti - 17 g

Masti (%) - 57 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 84 mg

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Natrijum - 48 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 47.5 g

Energetska vrednost porcije - 135 kcal

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 28.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 42 mg

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Natrijum - 24 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

18

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g piškota
    • 200 ml soka od pomorandže
    • 200 g mlevenih oraha
    • 150 g šećera
    • 400 ml kisele pavlake
    • 200 ml vode
    • 2 kesice želatina
    • 200 ml slatke pavlake
    • 100 g polutke oraha