Toggle Navigation

 

Rozen torta

Plod oraha odličan je izvor omega-3 masnih kiselina, jer jedna četvrtina šolje oraha može da obezbedi više od 90% dnevnih potreba za ovom materijom koju organizam nikako ne može sam da stvori. Zato nutricionisti preporučuju cešće konzumiranje oraha i drugog jezgrastog voća u okviru pravilne i uravnotežene ishrane.

Plativoo
Priprema

Vodu i šećer staviti u šerpu i ostaviti da proključa.

Potom dodati orahe i margarin, dobro promešati i ostaviti da se ohladi.

Ohlađenom masom filovati kore, a poslednju gornju koru ostaviti nenafilovanu.

Staviti u frižider da se dobro ohladi i stegne.

Pripremiti glazuru od šećera u prahu, tople vode, ulja i arome maline.

Glazurom premazati tortu, iseći na kocke i servirati.

 

Kore za Rozen tortu možete napraviti i sami, ali se ne morate dodatno mučiti, jer ćete ih pronaći u prvom supermarketu. Mnogo je brže i jednostavnije, a jednako kvalitetno i ukusno.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 370 kcal

Natrijum - 80 mg

Masti - 26 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 61 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 185 kcal

Natrijum - 40 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Fil:
    • 1 pakovanje kora za rozen tortu
    • 3 dl vode
    • 300 g šećera
    • 400 g mlevenih oraha
    • 125 g margarina
  • Preliv:
    • 250 g šećera u prahu
    • 1 kašičica ulja
    • 50 ml vode
    • 3 kapi arome maline