Toggle Navigation

 

Pusla torta

Sveže višnje su dostupne samo kratko, tokom par letnjih meseci. Međutim, zamrznute, često i očišćene višnje danas tokom cele godine možemo da nabavimo u svakom supermarketu. Postupak brzog smrzavanja čuva hranljivu vrednost voću. Takođe, možete upotrebiti i kompot od višanja, što će znatno ubrzati pripremu poslastice.

Plativoo
Priprema

U činiju staviti belanca, sok od limuna i umutiti u čvrst sneg. Postepeno dodavati 1 po 1 kašiku šećera i mutiti dok se šećer ne rastopi i smesa postane čvrsta. Tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati smesu za koru i ravnomerno rasporediti. Rernu zagrejati na 100*C i staviti koru da se suši oko jedan i po sat. Koru izvaditi iz tepsije tek kad se skroz ohladi.

Umutiti penasto žumanca sa šećerom, dodati gustin i promešati. Zagrejati mleko, sipati smesu od žumanaca i kuvati uz neprekidno mešanje dok se krem ne zgusne. Ostaviti da se krem ohladi. Slatku pavlaku umutiti u šlag, a zatim postepeno dodavati krem.

Fil podeliti na dva dela i u jedan deo dodati oceđene višnje.

Koru preseći po dužini na dva dela. Donju koru staviti na tacnu, premazati filom od višanja, preklopiti drugom korom i premazati žutim filom.

Tortu ukrasiiti umućenom slatkom pavlakom. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 44 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 85 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Natrijum - 22 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 42.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Broj osoba

18

Vreme pripreme

100 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Fil:
    • 6 kašika šećera
    • 6 žumanaca
    • 2 kašike gustina
    • 500 ml mleka
    • 200 ml slatke pavlake
    • 400 g višanja
  • Kora:
    • 6 belanaca
    • sok od pola limuna
    • 200 g šećera
Ključne reči:
torta belance mleko gustin višnje