Toggle Navigation

 

Pečene jabuke sa bademom

U kuhinjama sveta jabuke su raspostranjenje na više načina. Koriste se u salatama, predjelima, kao dodatak jelima, za pripremu kolača kao i dezert. Sok od jabuka je veoma prijatnog ukusa i osvežava, a alkoholna pića od jabuka su veoma cenjena u svetu.

Plativoo
Priprema

Sjediniti bademe, margarin i šećer u prahu.

Sa jabuka odseći gornji deo, autšteherom izvaditi srednji deo sa semenkama i napuniti smesom od badema.

Poređati ih u pleh i ispeći u rerni na 180*C, oko 15 min.

Pečene jabuke servirati na tanjir i posuti bademom.

Amareto zagrejati, preliti jabuke i zapaliti, odnosno flambirati jabuke.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 555 kcal

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 8 %

Masti - 31 g

Masti (%) - 49 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 54 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Natrijum - 36 mg

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 277.5 kcal

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 4 %

Masti - 15.5 g

Masti (%) - 24.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Natrijum - 18 mg

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 6 jabuka
    • 250 g oljuštenih i proprženih badema
    • 30 g margarina
    • 100 g šećera u prahu
    • 100 ml amareta
    • 50 g iseckanih badema