Toggle Navigation

 

Marijina čokoladna torta

Čokolade koje se najčešće koriste za pripremu kolača nazivaju se Couverture i imaju minimalno 32 posto kakao maslaca.

Plativoo
Priprema

Penasto umutiti belanca sa šećerom (sve dok se šećer ne rastopi), a zatim dodavati preostale sastojke: orahe, lešnike, bademe, brašno i prašak za pecivo. Smesu pažljivo promešati varjačom, sjediniti sastojke, a zatim razliti u okrugle plehove obložene pek papirom. Ispeći tri veće i tri manje kore. Kore peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20 minuta. Kore ostaviti da se ohlade.

Za to vreme pripremiti fil: u dubljoj posudi penasto umutiti žumanca, jaja i šećer (mutiti dok se masa ne utrostruči), a zatim kuvati na pari uz stalno mešanje. Dodati čokoladu i takođe mešati dok se ne rastopi, a zatim skloniti sa vatre i ohladiti. U ohlađen fil dodati penasto umućen margarin i smesu dobro izraditi dok ne postane kompaktna.

Prvo praviti donju, veću tortu i filovati: kora-fil-kora i poslednju koru premazati tankim slojem fila.

Radnu površinu posuti šećerom u prahu i razvući fondan. Fondanom prekriti donju tortu.

Ponoviti postupak i sa manjom tortom (filovati kore, poslednju premazati tankim slojem fila, prekriti fondanom) i manju tortu staviti preko veće.

Tortu dekorisati ukrasima po želji i ostaviti do posluženja na hladnom mestu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 7 %

Masti - 21 g

Masti (%) - 57 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 112 mg

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Natrijum - 124 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 155 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 28.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 56 mg

Ugljeni hidrati - 12.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Natrijum - 62 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

36

Vreme pripreme

180 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 15 belanaca
    • 450 g šećera
    • 150 g seckanih oraha
    • 150 g seckanih lešnika
    • 150 g seckanih badema
    • 2 kašike brašna
    • 1 prašak za pecivo
  • Fil:
    • 15 žumanaca
    • 4 jaja
    • 300 g šećera
    • 250 g čokolade za kuvanje
    • 375 g margarina
  • Dekoracija:
    • 500 g fondan
    • šećer u prahu