Toggle Navigation

 

Limun torta

Ako prilikom pripreme poslastice ili drugih jela, koristite koru limuna ili drugog citrusnog voća, pokušajte da nabavite organski uzgojene plodove, bez hemijskih sredstava za zaštitu. Inače, najsigurnije je da koru blanširate u ključaloj vodi otprilike minut. Kora citrusnih plodova je odličan izvor dragocenih zaštitnih supstanci – vitamina C, bioflavonoida, kalcijuma i slično.

Plativoo
Priprema

Umutiti penasto jaja, dodati šećer, orahe, gustin i prašak za pecivo. Masu razliti u pripremljen kalup i ispeći koru u rerni zagrejanoj na 200*C, oko 20 minuta.

Želatin razmutiti u belom vinu i ostaviti da odstoji. Limune očistiti i iseći na manje komade i izmiksati u blenderu. Masu staviti u šerpu, dodati želatin i šećer, promešati i kratko prokuvati. Ostaviti da se ohladi i stegne. Umutiti pavlaku i sjediniti sa smesom od limuna.

Dobro umutiti fil i premazati koru. Ukrasiti tortu po želji. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 100 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 56 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 50 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 20 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 3 jaja
    • 125 g mlevenih oraha
    • 80 g šećera
    • 1 kašika gustina
    • 1 prašak za pecivo
  • Fil:
    • 4 limuna
    • 2 želatina
    • 200 g šećera
    • 125 ml belog vina
    • 250 ml slatke pavlake
Ključne reči:
limun belo vino orasi jaja gustin