Toggle Navigation

 

Laka čokoladna torta

Podmažite kalup margarinom ili maslacem, koji se razmazuje, ravnomerno i dobro, pomoću četkice. Nemojte koristiti ulje, jer bi se ono slivalo niz stranice kalupa. Kada koristite kalup sa štipaljkom, podmazujete samo dno kalupa, kako bi testo prilikom pečenja po ivicama imalo oslonac i kako ne bi „skliznulo“.

Plativoo
Priprema

Umutiti penasto belanca, dodati žumanca, brašno, kakao i prašak za pecivo. Masu dobro izmiksati, sipati u pripremljen kalup i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200*C, oko 20 minuta. Ohladiti koru i preseći je na pola.

U šerpi zagrejati pavlaku, staviti čokoladu i konjak, a zatim kuvati na tihoj vatri dok se čokolada na otopi. Prohladiti krem i dobro umutiti mikserom.

Odvojiti deo krema za premazivanje torte, a u ostatak dodati oceđene kupine, lagano promešati i premazati prvu koru.

Preklopiti drugom korom i premazati celu tortu čokoladnim kremom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 100 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 67 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 56 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 80 kcal

Natrijum - 50 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 33.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 11.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 5 jaja
    • 75 g šećera
    • 50 g brašna
    • 1 kašika kakaa
    • 1 prašak za pecivo
  • Fil:
    • 100 g čokolade
    • 400 g kupina
    • 400 ml slatke pavlake
    • 15 ml konjaka
Ključne reči:
jaja kakao kupine konjak čokolada