Toggle Navigation

 

Krempita

Lisnato testo je smesa brašna i vode kojoj se doda maslac u istoj količini koliko je i brašna: npr. za ½ kg testa uzme se 250 g brašna i 250 g maslaca ili margarina. Zbog složene pripreme domaćice danas češće pribegavaju kupovini zamrznutog lisnatog testa koje se jednostavno i brzo priprema.

Plativoo
Priprema

Lisnato testo razviti oklagijom na veličinu pleha i ispeći u rerni zagrejanoj na 220*C.

Odvojiti žumanca od belanca. Umutiti penasto žumanca sa šećerom i vanil šećerom i dodati brašno. Mleko zagrejati, sipati umućena žumanca i kuvati dok se ne fil ne zgusne.

Umutiti belanca u čvrst sneg i sjediniti sa toplim žutim filom.

Ohlađenu koru preseći na pola, staviti u tacnu jednu polovinu, naneti fil i poklopiti drugom korom isečenom na kocke.

Posuti krempite šećerom u prahu i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 105 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 172 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 65 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 52.5 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Natrijum - 86 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 32.5 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g lisnatog testa
    • 1 l mleka
    • 4 kesice vanil šećera
    • 80 g brašna
    • 6 jaja
    • 200 g šećera