Toggle Navigation

 

Kolač sa brusnicama

Brojni bioflavonoidi, čiju su lekovitost potvrdila laboratorijska istraživanja, svrstali su brusnicu u grupu veoma cenjenih namirnica, naročito u ishrani osoba izloženih stresu. Kao snažan antioksidans, brusnica ima svoje mesto u prevenciji brojnih kardiovaskularnih bolesti i nekoliko vrsta karcinoma.

Plativoo
Priprema

Umutiti penasto margarin sa šećerom. Uz stalno mešanje dodavati jaja, mleko, prašak za pecivo, brašno i brusnice.

Masu uliti u pripremljen kalup i peći u zagrejanoj rerni 25 minuta na 180*C.

Kolač prohladiti, iseći na kocke i servirati. Po želji kolač sa brusnicama posuti šećerom u prahu.
 

Sirova brusnica se može čuvati u frižideru nekoliko meseci, ali prethodno treba odstraniti omekšale, smežurale i neugledne bobice. Zamrznuta brusnica se može održati u zamrzivaču i nekoliko godina. Odmrznuti plodovi su meki i treba ih odmah upotrebiti. Sušeno voće čuvati na hladnom mestu u dobro zatvorenoj ambalaži.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 65 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Natrijum - 110 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 22 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 32.5 g

Energetska vrednost porcije - 87.5 kcal

Natrijum - 55 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g brusnica
    • 200 g šećera
    • 2 jaja
    • 150 g margarina
    • 200 ml obranog mleka
    • 350 g brašna
    • 1 prašak za pecivo
Ključne reči:
margarin šećer brusnice jaja mleko