Toggle Navigation

 

Kolač sa bananama i sirom

Banane se prvi put spominju u budističkim tekstovima još 600 godina pre n.e. Arapi su zaslužni za širenje njene konzumacije po afričkom kontinentu, a samo ime “banana“ dolazi od izmenjene arapske reči što znači “prst“.

Plativoo
Priprema

U činiji izmiksati 4 banane, dodati mleveni keks, promešati i masu staviti u pravougaoni kalup.

Puding razmutiti sa malo mleka, a ostatak staviti da se kuva. Sipati razmućen puding, kuvati dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi. U ohlađen puding dodati sir umućen sa margarinom i dobro promešati krem.

Preostale banane prepoloviti, staviti na koru i preko njih sipati krem.

Čokoladu rastopiti sa malo vode i preliti preko kolača.

Ostaviti da se ohladi, izvaditi iz kalupa i iseći na kocke.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 310 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 63 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 95 kcal

Natrijum - 155 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 31.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Glazura:
    • 100 g čokolade
    • 30 ml vode
  • Kora:
    • 300 g mlevenog keksa
    • 4 banane
  • Krem:
    • 300 ml obranog mleka
    • 2 kesice pudinga od banane
    • 100 g margarina
    • 200 g sitnog sira od obranog mleka
    • 6 banana