Toggle Navigation

 

Kikiriki puter korpice

Kikiriki pripada porodici mahunarki (leguminoza) koje sadrže dosta mononezasićenih i višestruko nezasićenih masnih kiselina koje su mnogo povoljnije za ljudski organizam od masnoća životinjskog porekla. 

Plativoo
Priprema

Sjediniti keks, margarin i sok. Rasporediti smesu u papirne korpice i ostaviti da se stegne.

U šerpici rastopiti slatku pavlaku, kikiriki puter i čokoladu.

Prohladitii i preliti preko keks smese.

Ostaviti u frižider da se stegne i pre serviranja ukrasiti svežim voćem (jagoda, malina, borovnica...). 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 171 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 55 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 10 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Natrijum - 85.5 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 27.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Preliv:
    • 150 ml slatke pavlake
    • 150 g crne čokolade
    • 80 g kikiriki putera sa seckanim kikirikijem
  • Ostali sastojci:
    • 250 g mlevenog keksa
    • 50 g margarina
    • 50 ml soka od jabuke