Toggle Navigation

 

Keks od ovsenih pahuljica

U ovsenim pahuljicama sačuvani su uglavnom svi sastojci sadržani u prirodnom obliku zrna ovsa. Treba znati da se ovsene pahuljice brzo kvare usled toga što ulje u njima brzo užegne i postane gorko, pa ih valja brzo potrošiti i češće ih nabavljati.

Plativoo
Priprema

Penasto umutiti belanca, postepeno dodavati šećer, a zatim žumanca. Kad se masa sjedini uz stalno mešanje dodati ostale sastojke. Kašičicom odvajati testo i ređati u podmazan pleh. Keks peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C, oko 10 minuta. Keksiće prohladiti i servirati ih na tanjir.

 

Iako ovsene pahuljice zbog velikog sadržaja dijetnih vlakana imaju povoljno dejstvo na regulisanje nivoa šećera, holesterola i triglicerida u krvi, u ovoj kombinaciji, zbog velike količine masnoća i zasićenih masnih kiselina, ta pozitivna svojstva se gube. I pored toga, deca i zdrave, fizički aktivne osobe mogu da se počaste kojim ponekim keksićem.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 88 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 45 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 44 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 22.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

0

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 200 g putera
    • 200 g šećera
    • 2 jaja
    • 200 g ovsenih pahuljica
    • 200 g brašna
    • 100 g suvog grožda
    • pola kesice praška za pecivo