Toggle Navigation

 

Havana torta

Gotovo 80% ugljenih hidrata čine rogač visoko energetskom namirnicom – 100 g praha rogača ima 228 kcal. Ima mali procenat masti, bogat je pektinom i proteinima i retko deluje kao alergen. Pošto je prirodno sladak, predstavlja prihvatljivu namirnicu za osobe obolele od dijabetesa.

Plativoo
Priprema

Od litre mleka odvojiti deo mleka i u njemu razmutiti želatin iz kesice. Ostaviti da odstoji 15 minuta. Ostatak mleka skuvati sa šećerom i dodati želatin u njega. Lagano razmutiti uz još malo kuvanja i ostaviti da se ohladi. šlag iz kesice umutiti sa mlekom i spojiti sa smesom od mleka. Gotov fil podeliti na tri dela i u kalup obložen folijom ređati redom: na dno posuti malo rogača, deo fila, ponovo rogač i tako redom. Tortu dobro ohladiti, izvaditi iz kalupa i ukrasiti sa umućenom pavlakom i kupinama.

Iako je odnos belančevina, masti i ugljenih hidrata u skladu sa preporukama, dominiraju prosti ugljeni hidrati koji dovode do naglog skoka šećera u krvi. Zbog toga bi osobe obolele od šećerne bolesti i gojazne osobe na redukcionoj dijeti trebalo da svoje parče ove poslastice prepuste nekom drugom.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 155 kcal

Natrijum - 70 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 3 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 60 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 77.5 kcal

Natrijum - 35 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 1.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 12.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 l obranog mleka
    • 200 g šećera
    • 30 g želatina
    • 100 g rogača
    • 5 kesica šlaga
    • 500 ml obranog mleka
    • 100 g kupina
    • 150 ml biljne pavlake
Ključne reči:
mleko šecer želatin rogac kupine