Toggle Navigation

 

Grčki kolač sa susamom i orasima

Semenke susama imaju prijatan ukus, koji se posebno povećava prženjem, ili uopšte, termičkom obradom. Susamom se posipaju peciva, hleb i slatki i slani kolači, a mogu se začinjavati i meso i povrće. Semenke se koriste za izradu drugih začinskih mešavina i susamovog jestivog ulja.

Plativoo
Priprema

Orahe, vanil šećer i susam pomešati u činijici.

U činiji umutiti vodu, ulje i sok od limuna. Dodati šećer, brašno i prašak za pecivo. Umesiti glatko testo i razviti oklagijom na list debljine 1 cm.

Iseći testo na kocke, premazati uljem i na sredinu staviti po malo mešavine oraha i susama. Preklopiti u trougao i ređati u tepsiju.

Ispeći kolače u zagrejanoj rerni na 200*C, oko 20 minuta.

Pečene i prohlađene kolače uvaljati u šećer u prahu i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Natrijum - 24 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 51 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 65 kcal

Natrijum - 12 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 25.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 6.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g mlevenih oraha
    • 50 g susama
    • 1 kesica vanil šećera
    • 120 ml maslinovog ulja
    • 375 g brašna
    • 75 g šećera
    • sok jednog limuna
    • 100 ml vode
    • 5 g praška za pecivo
    • šećer u prahu za posipanje