Toggle Navigation

 

Filovan lešnik keks

Lešnici se danas lako mogu nabaviti u rinfuzi ili u manjim pakovanjima. Ukoliko nabavite veću količinu lešnika, možete ga čuvati u zamrzivaču i do dve godine. Količinu koja vam je potrebna za pripremu jela odrmzavajte prvo u frižideru, a zatim na sobnoj temperaturi, da biste izbegli kondenzaciju. Konzumiraju se u svežem obliku ili blago ispečeni u tiganju bez dodavanja masnoća

Plativoo
Priprema

Umutiti margarin sa šećerom, dodati jaje, brašno, lešnik i prašak za pecivo. Masu dobro izraditi, razviti oklagijom i iseći nožem ili vaditi modlom željene oblike.

Poređati keks u tepsiju i peći u zagrejanoj rerni na 200*C, oko 25 minuta.

Prohlađen keks premazati džemom od šipka, preklopiti, posuti šećerom u prahu i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Natrijum - 115 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 13 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 97.5 kcal

Natrijum - 57.5 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 6.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 13.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 jaje
    • 100 g iseckanog lešnika
    • 100 g margarina
    • 100 g šećera
    • 250 g brašna
    • 1 prašak za pecivo
    • 200 g džema od kajsija