Toggle Navigation

 

Crni kolač

Za trenutke opuštanja.

Plativoo
Priprema

Rastopiti čokoladu sa margarinom i prohladiti.

Penasto umutiti belanca, dodati šećer i mutiti dok se šećer ne rastopi i sneg ne postane čvrst. Dodati žumanca, ohlađ„enu čokoladu, mleko, brašno, suvo grožđ„e, rum i prašak za pecivo.

Smesu dobro umutiti, razliti u pripremljen pleh (tepsiju ili đ„uvec) i peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 35 minuta.

Prohladiti kolač, iseći na kocke, servirati i ukrasiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 8 %

Masti - 4 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 22 mg

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 68 %

Natrijum - 66 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Masti - 2 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 11 mg

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Natrijum - 33 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 3 jajeta
    • 80 g margarina
    • 200 ml mleka
    • 500 g brašna
    • 100 g čokolade
    • 1 kesica praška za pecivo
    • 150 g suvog grožda
    • 20 ml ruma
    • 200 g šećera