Toggle Navigation

 

Čokoladni kuglof

Bela čokolada je proizvod koji se pravi od kakao putera, šećera i mleka, bez kakao mase i po ukusu veoma malo podseća na tamnu čokoladu. Kakao puter je u svežem stanju žućkasto-bela masa, koja pri dužem stajanju pobeli, ugodnog je mirisa i ima aromu kakaa.

Plativoo
Priprema

Penasto umutiti puter, dodati šećer i mutiti dok se ne rastopi. Dodavati jedno po jedno celo jaje, a zatim i preostale sastojke: brašno, prašak za pecivo, sitno iseckanu crnu i belu čokoladu i na kraju mleko. Kalup premazati puterom, posuti prezlom i razliti smesu. Kuglof peći u rerni zagrejanoj na 175°C oko sat vremena. Pečeni kuglof ohladiti i izvaditi iz kalupa. Rastopiti čokoladu sa malo ulja, preliti glazurom ohlađen kuglof i dekorisati čokoladnim mrvicama.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 75 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 147 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 49 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 84 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 37.5 g

Energetska vrednost porcije - 145 kcal

Natrijum - 73.5 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 24.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 42 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

90 min.

Sastojci

  • Glazura:
    • 100 g crne čokolade
    • 1 kašika ulja
  • Kora:
    • 100 g bele čokolade
    • 250 g putera
    • 200 g šećera
    • 5 jaja
    • 380 g brašna
    • 1 prašak prašak za pecivo
    • 100 ml mleka
    • 100 g crne čokolade