Toggle Navigation

 

Čokoladni kapkejk

Zahvaljujući prisustvu kakaa i flavanola, čokolada pozitivno deluje na krvni pritisak.

Plativoo
Priprema

Rastopiti čokoladu i puter na pari i prohladiti.

Umutiti penasto jaja uz postepeno dodavanje šećera, brašna i praška za pecivo. Dodati kiselu pavlaku, kakao, puter, mlevene bademe i čokoladu. Umutiti smesu, razliti u podmazan kalup za mafine i peći oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C.

Ostaviti kapkejk u kalupu da se hladi i pripremiti krem.

Umutiti belance sa šećerom u prahu i sokom od limuna, filovati kapkejk i dekorisati iseckanim žele bombonama.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 380 kcal

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 7 %

Masti - 19 g

Masti (%) - 43 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 85 mg

Ugljeni hidrati - 49 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Natrijum - 185 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 21.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 42.5 mg

Ugljeni hidrati - 24.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Natrijum - 92.5 mg

Vlakna - 1 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 50 g crne čokolade
    • 100 ml kisele pavlake
    • 140 g putera
    • 3 jajeta
    • 140 g brašna
    • 140 g šećera
    • 100 g mlevenih badema
    • 6 kašika kakaa
    • 5 g praška za pecivo
  • Krem:
    • 250 g šećera u prahu
    • 1 belance
    • 1 kašika soka od limuna