Toggle Navigation

 

Čokoladne polulopte

Kao i sve poslastice za čiju pripremu se koriste margarin, slatka pavlaka i čokolada i ova sadrži veću količinu kako ukupnih masti, tako i zasićenih masnih kiselina koje ubrzavaju proces ateroskleroze.

Plativoo
Priprema

Otopiti čokoladu na pari i četkicom premazati par puta silikonsku modlu za mafine.

U drugu posudu sipati mleko, dodati margarin i izlomljenu čokoladu.

Kuvati na pari dok se sve ne rastopi i malo prohladiti.

Umutiti slatku pavlaku, dodati smesu od čokolade i penasto umutiti.

Sipati fil u premazane modle, staviti unutra cele maline i poklopiti sa integralnim keksom.

Ostaviti da odstoji i lagano izvaditi polulopte iz kalupa.

 

Slatka pavlaka najčešće sadrži do 30% masnoće i upotrebljava se za šlag, sladolede i razne druge poslastice. Lakše će se umutiti ako je rashlađena, ali ne previše - nemojte je zamrzavati! Čuvajte je u frižideru ali je izvadite nekoliko minuta pre mućenja.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 260 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 107.5 kcal

Natrijum - 130 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 15.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

12

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Glazura:
    • 180 g čokolade
    • 20 g margarina
    • 12 kolutova integralnog keksa
    • 150 g malina
    • 60 g čokolade
    • 60 ml mleka
    • 250 ml slatke pavlake
Ključne reči:
poslastica čokolada maline