Toggle Navigation

 

Bela bajadera

Umesto pečene kore za tortu ili kolač, često se kao podloga koristi mleveni keks sa raznim dodacima: sokom, šećerom, rumom, orasima, žele bombonama i slično. Priprema je jednostavna i brza a poslastica ukusna.

Plativoo
Priprema

Ušpinovati šećer sa vodom, dodati margarin, mešati dok se ne istopi, a zatim dodati mleveni keks. Dobro izmešati sastojke i rasporediti po kalupu. Za glazuru ušpinovati šećer sa vodom, dodati margarin i mleko u prahu, brzo mešajući da se ne stvaraju grudvice. Vrelom glazurom preliti bajaderu. Ostaviti na hladnom da se stegne. Belu bajaderu iseći na štangle.

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 119 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 59 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Natrijum - 59.5 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 1.5 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

40

Vreme pripreme

30 min.

Sastojci

  • Kora:
    • 200 ml vode
    • 300 g šećera
    • 125 g margarina
    • 500 g mlevenog keksa
  • Glazura:
    • 100 ml vode
    • 200 g šećera
    • 125 g margarina
    • 200 g mleka u prahu