Toggle Navigation

 

Bavarski čokoladni krem

Zasićene masnoće, u ovoj poslastici su iznad preporučenih vrednosti, pa bi sve osobe koje iz zdravstvenih razloga moraju da ograniče unos masnoća, trebalo da je preskoče

Plativoo
Priprema

Želatin razmutiti sa malo mleka i ostaviti da odstoji 15 minuta.

Umutiti žumanca penasto sa šećerom, sipati ostatak mleka, dobro promešati i staviti da se kuva.

U zagrejano mleko razmutiti želatin, kratko prokuvati i ostaviti da se ohladi.

Biljnu pavlaku umutiti u činiji, dodati smesu sa želatinom i dobro promešati.

Podeliti masu na dva dela, u jednu staviti kokos, a u drugu rastopljenu čokoladu.

U čaše rasporediti prvo čokoladnu masu pa zatim deo sa kokosom. Ukrasiti po želji.

 

Kokos je izuzetno kaloričan: u 100 grama kokosovog brašna ima oko 690 kcal, a njegovo biljno ulje je bogato zasićenim masnim kiselinama koje nisu baš zdrave, jer podižu nivo holesterola u krvi.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 390 kcal

Natrijum - 80 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 43 %

Zasićene masti - 14 g

Holesterol - 109 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Natrijum - 40 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 21.5 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 54.5 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 ml obranog mleka
    • 100 g kokosa
    • 150 g čokolade
    • 4 žumanca
    • 200 g šećera
    • 2 kesice želatina