Toggle Navigation

 

Zeleni list (posno)

Za pripremu ovog recepta obavezno koristite morsku so. Najčešće možete da je kupite krupno mlevenu, pa je, da bi se brže rastopila u marinadi, sameljite u mlinu za mlevenje soli.

Plativoo
Priprema

Filete ribe list ispeći na zagrejanom maslinovom ulju. Blitvu i krompir obariti i začiniti. Napraviti marinadu od limunovog soka, maslinovog ulja, morske soli, sitno seckanog peršunovog lista i belog luka. Ribu preliti marinadom i poslužiti uz integralni hleb.
Istraživanja pokazuju da omega-3 masne kiseline štite od gubitka pamćenja I staračke demencije, posebno od Alchajmerove bolesti.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 515 g

Energetska vrednost porcije - 685 kcal

Natrijum - 2130 mg

Masti - 31 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 108 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 64 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 257.5 g

Energetska vrednost porcije - 342.5 kcal

Natrijum - 1065 mg

Masti - 15.5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 54 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g ribe list
    • 6 kašika maslinovog ulja
    • 400 g blitve
    • 400 g krompira
    • sok od jednog limuna
    • peršunov list
    • 3 cena belog luka
    • morska so
    • 300 g integralnog hleba