Toggle Navigation

 

Zapečeni šareniš sa kobasicom

Kobasica je naziv za prerađevinu mlevenog mesa s dodatkom začina koje se stavlja u tanko životinjsko crevo ili sintetičko crevo. Po trajnosti kobasice se dele na dugotrajne (rok trajanja do 120 dana), polutrajne (rok trajanja do 45 dana) i viršle koje su kratkotrajne.

Plativoo
Priprema

Kobasice, krompir, papriku, šampinjone, crni i beli luk iseći i staviti u nauljenu tepsiju. Dodati pirinač, začiniti, preliti vodom i preko svega poređati paradajz isečen na kolutove. Peći u rerni zagrejanoj na 200*C oko 30 minuta. Servirati jelo na tanjir i poslužiti uz raženi hleb.

 

Kako je preporučeni unos dijetnih vlakana za odrasle osobe 20-35 g dnevno, obrok koji ima idealan odnos masti, belančevina i ugljenih hidrata i uz to obezbeđuje 11 g dijetnih vlakana u jednoj porciji, predstavlja pravi poklon organizmu.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 470 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 1450 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 45 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 79 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 235 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 725 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 22.5 mg

Belančevine - 10.5 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Ugljeni hidrati - 39.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g kobasica
    • 300 g krompira
    • 200 g paprike
    • 150 g šampinjona
    • 200 g crnog luka
    • 80 g pirinča
    • 2 cena belog luka
    • 3 kašike ulja
    • so
    • biber
    • 200 g paradajza
    • 300 g raženog hleba
    • mlevena crvena paprika