Toggle Navigation

 

Vatrena jagnjetina

Jagnjeće meso je mekano, vrlo ukusno i sadrži relativno malo masnoća unutar samog mesa. Pored toga, zbog niskog sadržaja vezivnog tkiva belančevine u jagnjećem mesu se mnogo lakše vare, pa se jagnjetina preporučuje kao prvo meso u ishrani beba, te osobama sa povišenim vrednostima holesterola u krvi i bolestima srca.

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti iseckan crni luk, dodati komade jagnjetine, posoliti i propržiti. Preliti vodom, kuvati 40-ak minuta, dodati kriške paradajza, isečen krompir, šargarepu i ljutu papriku. Kuvati još 30-ak minuta. Začiniti, servirati i poslužiti uz crni hleb.
Sveža jagnjetina se u frižideru može čuvati najduže dva dana a u zamrzivaču dva do tri meseca. Jagnjetina se kuva vrlo polako u dobro zatvorenoj posudi, gotovo bez isparavanja, pa tako meso zadržava sve svoje sokove i mirise.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 495 g

Energetska vrednost porcije - 525 kcal

Natrijum - 750 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 82 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 55 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 247.5 g

Energetska vrednost porcije - 262.5 kcal

Natrijum - 375 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 41 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 27.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g jagnjetine
    • 300 g crnog luka
    • 300 g krompira
    • 300 g paradajza
    • 200 g šargarepe
    • 1 ljuta papricica
    • so
    • biber
    • 2 kašike ulja
    • 300 g crnog hleba