U odgovarajuću posudu poređati prethodno oprano i očišćeno povrće. Jagnjetinu iseći na komade i poslagati preko povrća. Posoliti, pobiberiti, dodati lovor list i naliti vodom da ogrezne. Kuvati na tihoj vatri 60 minuta, a zatim dodati prokelj i preliti mlekom. Nakon toga kuvati još 15 minuta. Jagnjetinu u mleku posuti peršunom i poslužiti uz kriške crnog hleba.
Prokelj se danas može nabaviti tokom čitave godine, ali je, ipak, najbolji od jeseni do proleća. Karakterističan miris prilikom kuvanja može se otkloniti ako se u šerpu doda kašičica mleka. Može se kuvati ili dinstati, pa zatim gratinirati ili zapeći u testu.
Porcija za odraslu osobu - 730 g
Energetska vrednost porcije - 820 kcal
Natrijum - 4700 mg
Masti - 37 g
Masti (%) - 40 %
Zasićene masti - 18 g
Holesterol - 110 mg
Belančevine - 43 g
Belančevine (%) - 21 %
Ugljeni hidrati - 80 g
Ugljeni hidrati (%) - 39 %
Vlakna - 13 g
Porcija za odraslu osobu - 365 g
Energetska vrednost porcije - 410 kcal
Natrijum - 2350 mg
Masti - 18.5 g
Masti (%) - 20 %
Zasićene masti - 9 g
Holesterol - 55 mg
Belančevine - 21.5 g
Belančevine (%) - 10.5 %
Ugljeni hidrati - 40 g
Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %
Vlakna - 6.5 g