U činiji pomešati iseckan beli luk, pasiran paradajz i bosiljak. But zaseći na par mesta, začiniti i staviti u nauljenu tepsiju. Povrće iseći, staviti oko buta i preliti mešavinom od paradajza. Peći u zagrejanoj rerni 45 minuta na 200*C. Jelo servirati na tanjir i poslužiti uz crni hleb.
Paradajz je odličan izvor kalijuma te ga stoga ne treba previše soliti - time se narušava odličan odnos ovog minerala značajnog za prevenciju i lečenje povišenog krvnog pritiska i natrijuma iz kuhinjske soli koji doprinosi povećanju pritiska.
Porcija za odraslu osobu - 510 g
Energetska vrednost porcije - 535 kcal
Natrijum - 1260 mg
Masti - 19 g
Masti (%) - 32 %
Zasićene masti - 6 g
Holesterol - 67 mg
Belančevine - 35 g
Belančevine (%) - 26 %
Ugljeni hidrati - 56 g
Ugljeni hidrati (%) - 42 %
Vlakna - 9 g
Porcija za odraslu osobu - 255 g
Energetska vrednost porcije - 267.5 kcal
Natrijum - 630 mg
Masti - 9.5 g
Masti (%) - 16 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 33.5 mg
Belančevine - 17.5 g
Belančevine (%) - 13 %
Ugljeni hidrati - 28 g
Ugljeni hidrati (%) - 21 %
Vlakna - 4.5 g