Toggle Navigation

 

Tomatelo but i povrće

Poznato je da paradajz ima mnoga povoljna dejstva na organizam. Između ostalog povećava izlučivanje vode iz organizma, ima pozitivno dejstvo na kardiovaskularni sistem, snižava krvni pritisak, reguliše varenje. Termičkom obradom i dodavanjem male količine ulja povećava se bioraspoloživost likopena iz paradajza.

Plativoo
Priprema

U činiji pomešati iseckan beli luk, pasiran paradajz i bosiljak. But zaseći na par mesta, začiniti i staviti u nauljenu tepsiju. Povrće iseći, staviti oko buta i preliti mešavinom od paradajza. Peći u zagrejanoj rerni 45 minuta na 200*C. Jelo servirati na tanjir i poslužiti uz crni hleb.
Paradajz je odličan izvor kalijuma te ga stoga ne treba previše soliti - time se narušava odličan odnos ovog minerala značajnog za prevenciju i lečenje povišenog krvnog pritiska i natrijuma iz kuhinjske soli koji doprinosi povećanju pritiska.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 510 g

Energetska vrednost porcije - 535 kcal

Natrijum - 1260 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 67 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 56 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 255 g

Energetska vrednost porcije - 267.5 kcal

Natrijum - 630 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 33.5 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog buta
    • 400 ml pasiranog paradajza
    • so
    • biber
    • 3 cena belog luka
    • bosiljak
    • 400 g krompira
    • 400 g šargarepe
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 300 g crnog hleba