Toggle Navigation

 

Teletina u trapistu

Teletina je bogata mineralima, naročito cinkom i fosforom, a sadrži i bakar i selen. Takođe je odličan izvor vitamina B kompleksa, naročito niacina i riboflavina.

Plativoo
Priprema

Teletinu iseći na medaljone, blago začiniti i uvaljati u brašno, umućena jaja i mešavinu prezle i sitno rendanog trapista. Peći medaljone od teletine na laganoj vatri oko 3-4 minuta sa svake strane.

Njoke kuvati u ključaloj vodi oko 5 minuta, odnosno dok ne isplivaju na površinu. Njoke ocediti, preliti neutralnom pavlakom, začiniti dodatkom za jelo i biberom i promešati.

Servirati njoke u pavlaci i teletinu i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 710 kcal

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 21 %

Masti - 34 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 16 g

Holesterol - 214 mg

Ugljeni hidrati - 63 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Natrijum - 791 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 355 kcal

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Masti - 17 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 107 mg

Ugljeni hidrati - 31.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Natrijum - 395.5 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g teletine
    • 500 g njoka
    • 3 kašike brašna
    • 3 kašike prezli
    • 3 jajeta
    • 150 g rendanog trapista
    • dodatak jelima
    • biber
    • so,
    • 2 kašike ulja
    • 250 ml pavlake za kuvanje