Toggle Navigation

 

Teleći ribić u kajmaku

Teleće meso je meso govečeta starosti od 3 nedelje do 6 meseci. Sveža, kvalitetna teletina se prepoznaje po svetloružičastoj boji mesa i nežnoj građi, pri čemu je masno tkivo krem bele ili bele boje i čvrste konzistencije. Ne preporučuje se zamrzavanje teletine jer je odmrznuto meso lošijeg kvaliteta.

Plativoo
Priprema

Meso iseći na komade, uvaljati u brašno i zapeći sa svih strana na zagrejanom ulju. Preliti vodom i kuvati oko 40 minuta. Izvaditi kuvani ribić, a tečnost u kojem se kuvao, zgusnuti preostalim brašnom razmućenim sa malo vode. Dodati kajmak, promešati i kuvati dok se sos ne zgusne. U tepsiju staviti krompir i meso, preliti sosom i zapeći oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 220*C. Ribić servirati na tanjir uz ranije obaren krompir i krišku raženog hleba.
Kajmak je mlečni proizvod mekog, kremastog sastava i blago kiselog ukusa, sa visokim sadržajem mlečne masti, zbog čega se ne preporučuje osobama sa povišenim vrednostima masnoća u krvi, srčanim bolestima, dijabetesom i gojaznim osobama.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 580 kcal

Natrijum - 580 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 12 g

Holesterol - 150 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 57 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 290 mg

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 75 mg

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 28.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g telećeg ribića
    • 150 g kajmaka
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • 4 kašike brašna
    • 600 g barenog krompira
    • 200 g ražanog hleba
Ključne reči:
teletina kajmak krompir brašno