Toggle Navigation

 

Srpski kupus sa krmenadlom

Kupus je povrće visoke biološke i niske energetske vrednosti. Njime se u organizam unose najaktivniji elementi za održavanje biološke ravnoteže organizma i za odbranu od raznih bolesti.

Plativoo
Priprema

Krmenadle izlupati tučkom za meso, posoliti, pobiberiti, posuti tucanom paprikom, premazati uljem i ostaviti da odstoji 45 minuta. Na preostalom ulju dinstati iseckan crni luk, dodati isečenu šargarepu i slaninu. Malo prodinstati, dodati kupus isečen na komade, posoliti i dodati lovorov list. Kuvati 40-ak minuta, dodati paradajz pelat i paradajz pire, crvenu mlevenu papriku i sitno iseckan beli luk. U gril tiganju na preostalom ulju ispeći krmenadle. Na tanjir servirati kupus sa krmenadlom i poslužiti uz krišku raženog hleba.
Dijetna vlakna su sastavni delovi zida i drugih delova biljne ćelije koje digestivni enzimi organa za varenje čoveka ne mogu da razgrade i koji imaju mnogobrojne važne fiziološke uloge. Stručnjaci za ishranu savetuju da se dnevno unese najmanje 25 g dijetnih vlakana poreklom iz hrane, tako da ovaj obrok sa 10 g vlakana u jednoj porciji predstavlja pravi mali poklon za vaš organizam.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 470 g

Energetska vrednost porcije - 515 kcal

Natrijum - 1125 mg

Masti - 27 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 235 g

Energetska vrednost porcije - 257.5 kcal

Natrijum - 562.5 mg

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g svinjskog mesa (4 krmenadle)
    • glavica kupusa
    • 3 kašike ulja
    • 200 g crnog luka
    • 150 g šargarepe
    • 50 g slanine
    • lovorov list
    • 200 g paradajz pelata
    • 30 g paradajz pirea
    • 3 cena belog luka
    • so
    • biber
    • 200 g raženog hleba