Na ulju zapeći začinjene filete soma, izvaditi na tanjir i u istom tiganju propržiti celer, šargarepu, mladi luk i papriku isečene na žilijen (štapiće). Preliti sa malo vode, vratiti ribu i ostaviti da se kuva par minuta. Filete soma sa povrćem servirati uz bareni pirinač i krišku crnog hleba.
Kako i pirinač i hleb spadaju u grupu namirnica bogatih ugljenim hidratima, osobe koje vode računa o njihovom unosu, kao i o ukupnom energetskom unosu, uz pirinač ne treba da koriste i hleb.
Porcija za odraslu osobu - 490 g
Energetska vrednost porcije - 560 kcal
Natrijum - 960 mg
Masti - 17 g
Masti (%) - 28 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 81 mg
Belančevine - 32 g
Belančevine (%) - 23 %
Ugljeni hidrati - 68 g
Ugljeni hidrati (%) - 49 %
Vlakna - 8 g
Porcija za odraslu osobu - 245 g
Energetska vrednost porcije - 280 kcal
Natrijum - 480 mg
Masti - 8.5 g
Masti (%) - 14 %
Zasićene masti - 1.5 g
Holesterol - 40.5 mg
Belančevine - 16 g
Belančevine (%) - 11.5 %
Ugljeni hidrati - 34 g
Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %
Vlakna - 4 g