Na delu ulja ispeći začinjene filete soma. Na drugoj polovini ulja prodinstati crveni luk isečen na kolutove, dodati naseckanu papriku i šampinjone. Preliti belim vinom, dodati paradajz isečen na kriške i začiniti. Servirati filete soma uz povrće i poslužiti uz crni hleb.
Meso soma, kao i drugih riba, sastavljeno je od biološki vrednih proteina, koje karakteriše povoljan odnos esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina. Zbog svog nutritivnog sastava i dobre svarljivosti preporučuje se korišćenje ribe najmanje dva puta nedeljno (kao prevencija nastanku kardiovaskularnih bolesti), a optimalno bi bilo tri puta nedeljno.
Porcija za odraslu osobu - 490 g
Energetska vrednost porcije - 570 kcal
Natrijum - 730 mg
Masti - 25 g
Masti (%) - 41 %
Zasićene masti - 4 g
Holesterol - 75 mg
Belančevine - 35 g
Belančevine (%) - 26 %
Ugljeni hidrati - 38 g
Ugljeni hidrati (%) - 33 %
Vlakna - 7 g
Porcija za odraslu osobu - 245 g
Energetska vrednost porcije - 285 kcal
Natrijum - 365 mg
Masti - 12.5 g
Masti (%) - 20.5 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 37.5 mg
Belančevine - 17.5 g
Belančevine (%) - 13 %
Ugljeni hidrati - 19 g
Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %
Vlakna - 3.5 g