Toggle Navigation

 

Slatki kupus

Začinska paprika mora biti crvene boje – nikako smeđe, a ukus treba da joj bude ljutkast, a ne gorak. Kada kupujete tucanu papriku, izaberite onu bez semenki jer su one zbog sadržaja ulja podložne kvarenju.

Plativoo
Priprema

Na ulju propržiti crni luk isečen na kocke, dodati šargarepu iseckanu na kolutove. Malo propržiti pa dodati slaninu isečenu na kocke i iseckano juneće meso. Dinstati 10 minuta, a zatim dodati kupus sečen na krupnije kocke, lovorov list i so, te naliti vodom da ogrezne. Kada je kupus skoro kuvan, začiniti crvenom mlevenom paprikom, pobiberiti, posuti peršunom i dodati paradajz isečen na kocke i paradajz pire. Kuvati još 10 minuta uz povremeno mešanje. Na kraju u kupus dodati i sitno iseckan beli luk. Slatki kupus servirati, posuti peršunom i poslužiti uz krišku crnog hleba.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 410 kcal

Natrijum - 830 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 76 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 205 kcal

Natrijum - 415 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 38 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 22.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g junećeg mesa
    • 50 g slanine
    • 200 g crnog luka
    • 100 g šargarepe
    • 2 cena belog luka
    • 2 kašike paradajz pirea
    • 100 g paradajza
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • lovorov list
    • peršunov list
    • 400 g crnog hleba