Toggle Navigation

 

Sarme od kelja sa sosom od brusnica i paradajza

Brusnica je bobičasto voće koje se ističe prijatnim ukusom i gotovo umetničkim izgledom. Brusnica svojom optimističnom crvenom bojom odaje svu snagu ukusa kao i visokovredna nutritivna svojstva. Retko se koja namirnica okitila tako brojnim atributima i potvrdila svoj doprinos zdravlju kao što je slučaj sa brusnicom.

Plativoo
Priprema

Listove kelja kratko obariti u ključaloj vodi, procediti i prohladiti.

Piletinu iseckati na kockice, propržiti na ulju, začiniti turmarikom i dodatkom za jelo, posoliti, pobiberiti i dodati pirinač. Preliti sa malo vode i dinstati 5 minuta. U pripremljeno meso dodati jaje i promešati nadev.

Napuniti listove kelja nadevom od mesa, uviti sarme i ređati u vatrostalnu tepsiju. Preliti vodom (tako da prekrije dno tepsije) i staviti sarme u rernu zagrejanu na 200°C. Peći sarme 20-ak minuta.

Na puteru sotirati brusnice, preliti sokom od paradajza i kuvati na tihoj vatri dok sos ne provri.

Sarme od kelja servirati na tanjir i preliti sosom od brusnica i paradajza.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 360 kcal

Natrijum - 432 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 186 mg

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 45 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Natrijum - 216 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 93 mg

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 22.5 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 11 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g piletine
    • 500 g kelja
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • turmarika
    • 1 jaje
    • 30 g pirinča
    • 100 g brusnica
    • 150 ml soka od paradajza
    • 10 g putera
    • dodatak za jelo