Toggle Navigation

 

Šarena musaka

Karfiol je kupusna biljka male energetske, a izuzetne hranljive vrednosti, koja blagotvorno deluje na zdravlje. U 100 g ima samo oko 25 kcal, ali zato, pravo bogatstvo u mineralima (kalijum, fosfor, magnezijum), vitaminima (vitamin C, folna kiselina) i nerastvorljivim dijetnim vlaknima.

Plativoo
Priprema

Na ulju propržiti isečen crni luk i šargarepu, dodati mleveno juneće meso i promešati. Dodati začine, narendan krompir i mlevene orahe. Prethodno obaren karfiol staviti u tepsiju, a oko karfiola rasporediti pripremljeno meso sa povrćem. Preliti umućenim jajima sa mlekom i kiselom pavlakom, pa posuti narendanim trapistom. Paradajz iseći na kolutove i poređati preko jela. Zapeći u zagrejanoj rerni na 200*C, oko 30-ak minuta. šarenu musaku servirati na tanjir i poslužiti uz crni hleb.
Junetina je meso goveda starosti 12-14 meseci i težine 380-450 kg. Iako se svrstava u crvena mesa, pripremom obroka od krte junetine s povrćem, dobija se nutritivno visokovredan i za zdravlje vrlo koristan obrok. Juneće meso zahvaljujući odličnom mineralnom sastavu, može pomoći u jačanju imunološkog sistema.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 380 kcal

Natrijum - 510 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 143 mg

Belančevine - 31 g

Belančevine (%) - 32 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 255 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 71.5 mg

Belančevine - 15.5 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g barenog karfiola
    • 500 g junećeg mlevenog mesa
    • 150 g crnog luka
    • 100 g rendane šargarepe
    • 40 g proprženih mlevenih oraha
    • 150 g barenog krompira
    • 2 jaja
    • 80 ml obranog mleka
    • 80 ml kisele pavlake
    • so
    • biber
    • 2 kašike ulja
    • 200 g paradajza
    • 80 g narendanog trapista
    • 200 g crnog hleba