Toggle Navigation

 

Šaran u sosu sa testeninom (posno)

Priprema ribe uz dodavanje male količine ulja i podlivanje vinom ili vodom sačuvaće nutritivnu vrednost mesa i održati dobar odnos hranljivih sastojaka u obroku. Iako vino za kuvanje ne mora biti prvoklasno, ono koje nije dobro za piće nemojte koristiti ni za kuvanje.

Plativoo
Priprema

Na ulju propržiti nasečen crni luk i dodati šarana isečenog na šnicle. Začiniti i dinstati na laganoj vatri oko 5 minuta. Belo vino, brašno i mlevenu crvenu papriku pomešati, preliti šarana i kuvati na laganoj vatri dok tečnost ne ispari (povremeno promešati pazeći da se šaran ne raspadne). šarana u sosu servirati uz barenu testeninu.

 

Pored toga što je veoma ukusan, nutritivno gledano, šaran je veoma dobar izbor. Meso šarana je dobar izvor nekih vitamina ( A, E i B grupe) i minerala (kalijum, fosfor), a sadrži i elemente u tragovima, kao što su molibden, selen i kobalt, koji su važni za normalno funkcionisanje organizma.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 590 kcal

Natrijum - 410 mg

Masti - 26 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 132 mg

Belančevine - 43 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Natrijum - 205 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 66 mg

Belančevine - 21.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g šarana
    • 500 g crnog luka
    • 30 g brašna
    • 150 ml belog vina
    • so
    • biber
    • 3 kašike ulja
    • 400 g barene testenine