Toggle Navigation

 

Šaran i briam

Kao i kod priprema drugih jela sa ribom i za ovo jelo je izuzetno važno da riba bude sveža. Svežina šarana se prepoznaje po prozirnosti očiju, boji škrga, mirisu i čvrstoći. Meso je bele boje i malo crvenkasto oko kosti. Sveže kupljenog šarana najbolje je iskoristiti istog dana ili najkasnije za 2 dana.

Plativoo
Priprema

šarana posoliti, uvaljati u brašno i peći na delu ulja. Luk, tikvice, patlidžan i krompir iseći na kocke. Promešati povrće, posoliti, pobiberiti, dodati origano i bosiljak. Preliti sokom od limuna i sokom od paradajza, staviti u odgovarajuću posudu i peći u rerni na 200*C, oko 40 minuta. Servirati šarana sa povrćem i poslužiti crni hleb.

Paradajz, osim za salatu, vrlo često koristimo kako bi poboljšali ukus i boju jela. Zimi se uglavnom koristi sok od paradajza, pelat ili paradajz pire, dok je u proleće i leto najbolje koristiti svež paradajz.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 660 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 130 mg

Belančevine - 44 g

Belančevine (%) - 34 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 330 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 65 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g šarana
    • 2 kašike ulja
    • 2 kašike brašna
    • 150 g crvenog luka
    • 150 g tikvica
    • 150 g patlidžana
    • 200 g krompira
    • 150 ml soka od paradajza
    • sok od jednog limuna
    • so
    • biber
    • origano
    • bosiljak
    • 200 g crnog hleba