Toggle Navigation

 

Rolovana ćuretina sa salatom od kupusa i oraha

Rukola se u kulinarstvu najčešće koristi kao salata ili kao sastojak u mešanim salatama, jer poboljšava aromu i ukus same salate. Veoma se koristi u mediteranskom području i pripremase sa maslinovim uljem, sirćetom, parmezanom ili mocarela sirom. Ponekad se rukola kuva ili blanšira i tim postupkom gubi gorčinu. Zbog svog specifičnog ukusa rukola daje supama, čorbama, rižotu, pastama i prelivima na bazi paradajza poseban i veoma interesantan ukus.

Plativoo
Priprema

Ćuretinu iseći i istanjiti tučkom za meso. Začiniti, posuti parmezanom, staviti rukolu pa sve urolovati i obmotati slaninom. 

Kratko zapeći u nauljenom zagrejanom tiganju, pa je nakon toga staviti vatrostalnu činiju i zapeći u rerni 10-ak minuta.

Kupuse (crveni i beli) naseckati, dodati u usitnjene orahe, isečenu pomorandžu, začiniti solju, biberom, limunovim sokom i uljem. Promešati dodati pavlaku i sjediniti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 920 kcal

Belančevine - 53 g

Belančevine (%) - 23 %

Masti - 68 g

Masti (%) - 67 %

Zasićene masti - 16 g

Holesterol - 136 mg

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Natrijum - 1363 mg

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Belančevine - 26.5 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Masti - 34 g

Masti (%) - 33.5 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 68 mg

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 5 %

Natrijum - 681.5 mg

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Sastojci

    • 600 g ćuretine
    • 100 g parmezana
    • 30 g rukole
    • 120 g slanine
    • 300 g kupusa
    • 200 g crvenog kupusa
    • 120 g oraha
    • 200 g pomorandže
    • 200 g kisele pavlake
    • 3 kašike ulja
    • 2 kašike orahovog ulja
    • 1 limun
    • so,
    • biber