Toggle Navigation

 

Ćuretina sa čeri paradajzom i sosom od crvenog vina

Svako vino ima posebne osobine koje dopunjuju ukus pojedinih jela kod pripreme ili kao piće. Postoje određena pravila o tome koje je vino najbolje uz pojedino jelo, pa o tome vodite računa prilikom kupovine.

Plativoo
Priprema

Meso iseći na komade slične veličine, posoliti ih i pobiberiti. Kratko izgrilovati, staviti u tepsiju sa čeri paradajzom i peći u rerni zagrejanoj na 220*C, oko 5-7 minuta.

Na rastopljen puter staviti šargarepu isečenu na kolutove, dodati brašno, preliti vinom, začiniti i kuvati sos desetak minuta. Nakon toga ga propasirati, dodati pavlaku i ako je jako gust razrediti ga sa malo vina.

Skuvati palentu u bujonu zajedno sa parmezanom.

Na tanjir staviti palentu, preko ćuretinu i „grozd“ čeri paradajza. Preliti jelo sosom od vina i oslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 585 kcal

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 28 %

Masti - 30 g

Masti (%) - 46 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 120 mg

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Natrijum - 658 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 292.5 kcal

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 14 %

Masti - 15 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 60 mg

Ugljeni hidrati - 11.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Natrijum - 329 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

65 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g ćuretine
    • 400 g čeri paradajza
    • 150 g palente
    • 200 ml bujona od povrca
    • 300 ml crvenog vina
    • 100 g šargarepe
    • 40 g parmezana
    • 50 ml pavlake za kuvanje
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 20 g putera
    • 1 kašika brašna
    • svež bosiljak
    • so,
    • biber