Na jednom delu zagrejanog ulja dinstati spanać sa iseckanim belim lukom. Dodati obareni pirinač i promešati. Na preostalom ulju prodinstati iseckan praziluk, dodati mleveno meso i začine. Dinstati još 10-ak minuta. U nauljenu vatrostalu posudu staviti polovinu spanaća sa pirinčem, rasporediti mleveno meso i prekriti ostatkom spanaća i pirinča. Musaku preliti umućenim jajima i mlekom, staviti u zagrejanu rernu i peći 20-ak minuta na 180*C. Pečenu prolećnu musaku od spanaća servirati i poslužiti.
Iako je spanać nesumnjivo visokovredna namirnica, zbog sadržaja oksalne kiseline, čiji kristali mogu da začepe bubrežne kanale, bubrežnim bolesnicima savetuje se da ga izbegavaju. Prilikom pripreme treba odstraniti peteljke i deblja rebra listova spanaća jer se u njima nalazi najviše oksalne kiseline. Delovanje oksalne kiseline se može ublažiti ukoliko se spanać priprema sa mlekom ili pavlakom.
Porcija za odraslu osobu - 420 g
Energetska vrednost porcije - 355 kcal
Natrijum - 360 mg
Masti - 14 g
Masti (%) - 35 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 209 mg
Belančevine - 30 g
Belančevine (%) - 33 %
Ugljeni hidrati - 28 g
Ugljeni hidrati (%) - 32 %
Vlakna - 5 g
Porcija za odraslu osobu - 210 g
Energetska vrednost porcije - 177.5 kcal
Natrijum - 180 mg
Masti - 7 g
Masti (%) - 17.5 %
Zasićene masti - 1.5 g
Holesterol - 104.5 mg
Belančevine - 15 g
Belančevine (%) - 16.5 %
Ugljeni hidrati - 14 g
Ugljeni hidrati (%) - 16 %
Vlakna - 2.5 g