Toggle Navigation

 

Lignje punjene krompirom

Lignja je najbrojniji i najpoznatiji predstavnik glavonožaca. Ukoliko kupujete sveže lignje, moraju biti prijatnog mirisa, telo im mora biti čvrsto, bele boje sa tankom kožicom crvenkaste boje i sa prozirnim očima. Sveže lignje je najbolje potrošiti u roku od dva dana, a zamrznute koje ste prethodno odmrznuli upotrebite isti dan. Duboko smrznute lignje čuvajte u zamrzivaču do tri meseca.

Plativoo
Priprema

Odseći i iseckati krakove lignji, a zatim propržiti na delu ulja. Dodati iseckan beli luk i paradajz, preliti vinom i kuvati oko 5 minuta. U posudi usitniti krompir, dodati iseckani spanać i pripremljene krake. Promešati i smesom od krompira napuniti lignje. Na preostalom delu ulja ispeći punjene lignje. Servirati na tanjir uz prilog od barene šargarepe.
Prema najnovijoj piramidi ishrane lignje se nalaze u grupi sa ribom, mesom i jajima, odnosno u grupi koja se odlikuje velikim sadržajem belančevina. Pored toga što su bogate visokokvalitetnim belančevinama, lignje sadrže i značajne količine vitamina i minerala.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 340 kcal

Natrijum - 310 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 466 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 42 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 155 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 233 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g lignji
    • 2 cena belog luka
    • 150 g paradajza
    • 150 g barenog spanaća
    • 150 g barenog krompira
    • 400 g barene šargarepe
    • biber
    • so
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 80 ml belog vina