Toggle Navigation

 

Piletina sa krompirom i sosom od mirođije

Mirođija je mirisna, začinska biljka, poreklom iz centralne Azije. U narodnoj medicini se koristi kod nadimanja, povraćanja i nesanice, te za poboljšanje apetita i probavu. U kulinarstvu je nezaobilazan začin za kiseljenje povrća, posebno kornišona, za sosove, salate, supe i jela od pirinča.

Plativoo
Priprema

Meso iseći na komade, začiniti, premazati senfom i uljem i ostaviti da odstoji sat vremena. Krompir iseći na komade, poređati u nauljenu posudu i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200*C, 30 minuta. Umutiti jaja u činijici. Brašno staviti u jedan tanjir, a u drugi sjediniti susam i semenke lana. Meso panirati: prvo u brašno, zatim jaje i na kraju u mešavinu semenki. Ispeći u zagrejanom dubokom ulju. Puter otopiti u šerpici, dodati brašno, naseckanu mirođiju i malo upržiti. Naliti mleko i kuvati dok se sos ne zgusne. Servirati meso i krompir na tanjir i preliti sa sosom. Uz jelo poslužiti šopsku salatu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 710 kcal

Natrijum - 666 mg

Masti - 35 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 204 mg

Belančevine - 52 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 47 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 355 kcal

Natrijum - 333 mg

Masti - 17.5 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 102 mg

Belančevine - 26 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 23.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 13.5 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • dodatak jelu
    • biber
    • so
    • 3 kašike ulja
    • 40 g senfa
    • 50 g brašna (za paniranje)
    • 2 jaja
    • 40 g susama
    • 40 g semenki lana
    • 600 g krompira
    • 15 g putera
    • mirodija
    • 1 kašika brašna
    • 200 ml obranog mleka