Na umereno zagrejanom ulju prodinstati sitno sečen crni luk, dodati meso, isečeno na kockice i uz povremeno nalivanje vode dinstati oko 20 minuta. Plavi patlidžan oguliti, iseći na kockice, posoliti i ostaviti 10 minuta. Na taj način odstraniće se gorčina iz plavog patlidžana. Kada meso omekša, dodati plavi patlidžan i beli luk, začiniti, pa kuvati nekoliko minuta. Tada dodati paradajz pelat, promešati i sipati pirinač. Kad se kuva pilav, pirinač treba naliti trostrukom količinom vode u odnosu na pirinač. Promešati, poklopiti i kuvati 10 minuta. Gotov pilav servirati na tanjir, ukrasiti čeri paradajzom i peršunom i služiti uz kukuruzni hleb.
Zbog brojnih nutritivnih prednosti, potrebno je uvrstiti pirinač u naše jelovnike makar jednom nedeljno i kombinovati ga sa različitim namirnicama, kako bismo iskoristili njegov blagotvoran uticaj na biološku ravnotežu organizma.
Porcija za odraslu osobu - 415 g
Energetska vrednost porcije - 545 kcal
Natrijum - 600 mg
Masti - 13 g
Masti (%) - 21 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 95 mg
Belančevine - 38 g
Belančevine (%) - 28 %
Ugljeni hidrati - 69 g
Ugljeni hidrati (%) - 51 %
Vlakna - 5 g
Porcija za odraslu osobu - 207.5 g
Energetska vrednost porcije - 272.5 kcal
Natrijum - 300 mg
Masti - 6.5 g
Masti (%) - 10.5 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 47.5 mg
Belančevine - 19 g
Belančevine (%) - 14 %
Ugljeni hidrati - 34.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %
Vlakna - 2.5 g