Toggle Navigation

 

Pilav na turski način

Mnogi misle da su pilav i rižoto jedno te isto, ali greše. Naime, prilikom pripreme rižota pirinač se mora obavezno prvo propržiti, dok se za spremanje pilava samo kuva na vodi ili u drugoj tečnosti. Pilav je reč persijskog porekla i označava gusto skuvani pirinač.

Plativoo
Priprema

Na umereno zagrejanom ulju prodinstati sitno sečen crni luk, dodati meso, isečeno na kockice i uz povremeno nalivanje vode dinstati oko 20 minuta. Plavi patlidžan oguliti, iseći na kockice, posoliti i ostaviti 10 minuta. Na taj način odstraniće se gorčina iz plavog patlidžana. Kada meso omekša, dodati plavi patlidžan i beli luk, začiniti, pa kuvati nekoliko minuta. Tada dodati paradajz pelat, promešati i sipati pirinač. Kad se kuva pilav, pirinač treba naliti trostrukom količinom vode u odnosu na pirinač. Promešati, poklopiti i kuvati 10 minuta. Gotov pilav servirati na tanjir, ukrasiti čeri paradajzom i peršunom i služiti uz kukuruzni hleb.
Zbog brojnih nutritivnih prednosti, potrebno je uvrstiti pirinač u naše jelovnike makar jednom nedeljno i kombinovati ga sa različitim namirnicama, kako bismo iskoristili njegov blagotvoran uticaj na biološku ravnotežu organizma.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 415 g

Energetska vrednost porcije - 545 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 95 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 69 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 207.5 g

Energetska vrednost porcije - 272.5 kcal

Natrijum - 300 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 47.5 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 34.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 200 g pirinča
    • 1 plavi patlidžan
    • 500 g belog pileceg mesa
    • 1 glavica crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 200 g paradajz pelata
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • dodatak jelima
    • 200 g kukuruznog hleba