Toggle Navigation

 

Pikantni šaran

Meso šarana ima visoku energetsku vrednost – 100 g sadrži 127 kcal. Bogato je vitaminima A, E, B grupe, a od minerala sadrži natrijum, kalcijum, gvožđe i cink. Svežu ribu čuvajte u frižideru i iskoristite je istog dana ili najkasnije dan posle kupovine. Zamrznutog šarana čuvajte najduže 6 meseci. 

Plativoo
Priprema

U činiji pomešati vino, tucanu papriku, so i biber. Kotlete ribe staviti u marinadu i ostaviti da odstoje. Zatim ih uvaljati u brašno i pržiti u vrelom ulju dok ne porumene. Ređati ih na papirni ubrus da upije višak masnoće. Krompir iseći na tanje kolute i staviti u činiju. Dodati luk iseckan na rebarca, posoliti, pobiberiti, preliti bundevinim uljem i jabukovim sirćetom i promešati. Servirati pikantnog šarana na tanjir uz krompir salatu sa bundevinim uljem i poslužiti toplo. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 745 kcal

Natrijum - 764 mg

Masti - 40 g

Masti (%) - 48 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 132 mg

Belančevine - 42 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 372.5 kcal

Natrijum - 382 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 66 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • marinada:
    • 300 ml belog vina
    • 1 kašika tucane ljute paprike
    • so
    • biber
    • salata
    • 500 g barenog krompira u ljusci
    • 2 manje crnog luka
    • 4 kašike bundevinog ulja
    • 2 kašike jabukovog sirćeta
    • so
    • biber
    • 50 g brašna
    • ulje za prženje
    • 4 kotleta šarana