Toggle Navigation

 

Pasulj sa čilijem

Konzervisani pasulj se ne razlikuje po hranljivoj vrednosti od kuvanog pasulja koji pripremaju same domaćice, jer je postupak pripreme sličan. Ostale vrste povrća značajno gube na kvalitetu primenom visokih temperatura postupkom pasterizacije i sterilizacije.

Plativoo
Priprema

Feferone očistiti od semenki i iseckati. Meso iseći na kockice, a beli luk što sitnije. Na vrelom ulju propržiti meso, pa dodati sitno seckan crni luk I dinstati 10 minuta. Zatim dodati polovinu iseckanih feferona i čili, malo goveđe supe, pelat i beli luk, te posoliti i pobiberiti. Pasulj oprati, ocediti i dodati mesu kad omekša. Razmutiti gustin sa malo vode i sipati u pasulj. Gotov pasulj posuti ostatkom feferona i peršunovim listom pa poslužiti uz crni hleb.
Budite oprezni kada kuvate i rukujete svežom čili ili drugim vrstama veoma ljutih paprika. Najmoćniji sastojak paprike je alkaloid kapsaicin, koji u dodiru da kožom, sluzokožom usne duplje ili očiju, izaziva snažan osećaj pečenja. U slučaju potrebe, kožu možete isprati obilnim količinama čiste vode ili hladnog, prokuvanog mleka.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 530 g

Energetska vrednost porcije - 570 kcal

Natrijum - 970 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 14 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 265 g

Energetska vrednost porcije - 285 kcal

Natrijum - 485 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 7 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g junetine
    • 600 g crvenog pasulja iz konzerve
    • 2 glavice luka
    • 400 g paradajz pelata
    • 3 cena belog luka
    • 3 kašike ulja
    • 3 sveže feferone
    • 1 kašika gustina
    • 200 ml goveđe supe
    • 1 kašika čili sosa
    • so
    • biber
    • 300 g crnog hleba