Toggle Navigation

 

Orada sa aromatičnim spanaćem (posno)

Orada pripada grupi bele morske ribe, veoma je kvalitetna, sadrži malo masnoće i vrlo je delikatnog ukusa. Može se pripremati na različite načine – grilovana, kuvana na pari ili pečena u rerni sa aluminijskom folijom.

Plativoo
Priprema

Ribu (oradu) začiniti i izgrilovati na delu ulja. šampinjone takođe izgrilovati. Na preostalo ulje staviti spanać, naseckan beli luk, kratko proprži, a zatim preliti belim vinom i začiniti muskatnim oraščićem. šampinjone napuniti pripremljenim aromatičnim spanaćem. Servirati na tanjir oradu sa šampinjonima punjenim aromatičnim spanaćem i poslužiti uz krišku ražanog hleba.

Spanać kao i drugo zeleno lisnato povrće, zbog procesa oksidacije relativno brzo propada kako u svežem, tako i u pripremljenom stanju. Zato se ove namirnice uvek u traba pripremati neposredno pred posluživanje i u količinama koje će se potrošiti u toku obroka.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 590 kcal

Natrijum - 720 mg

Masti - 27 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 45 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Natrijum - 360 mg

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 22.5 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 13.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 orade
    • 200 g barenog spanaća
    • 2 cena belog luka
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • 30 ml belog vina
    • so
    • biber
    • muskatni oraščić
    • 400 g šampinjona (samo klobuci)
    • 300 g ražanog hleba