Toggle Navigation

 

Musaka standard

Kiseli kupus se i danas vrlo često koristi kao prilog uz razna jela ili kao salata. Kiseli kupus, osim vitamina C, sadrži i dosta mlečne kiseline koja pogoduje prirodnoj crevnoj flori. Kod pravilno ukiseljenog kupusa razvijaju se mikroorganizmi koji suzbijaju proces truljenja u crevima, pospešuju probavu i čiste organizam od toksina.

Plativoo
Priprema

Na ulju kratko propržiti isečen crni luk i šargarepu. Dodati mleveno meso, začiniti i promešati. U tepsiju ređati krompir isečen na kolutove, preko njega pripremljeno meso i preostali krompir. Preliti vodom i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200*C, oko 30 minuta. Izvaditi iz rerne, posuti rendanim trapistom, preliti jajima umućenim sa mlekom i zapeći još 10-ak minuta. Musaku servirati na tanjir uz crni hleb i salatu od kiselog kupusa.

Obrok bogat belančevinama i biljnog i životnjskog porekla, obezbeđuje sve organizmu neophodne aminokiseline. Ipak osobe sa hroničnom bubrežnom insuficijencijom kojima je preporučeno smanjeno unošenje belančevina, veličinu porcije moraju da prilagode dobijenim preporukama.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Natrijum - 1310 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 228 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 655 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 114 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 22.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g mlevenog junećeg mesa
    • 2 kašike ulja
    • 150 g crnog luka
    • 150 g šargarepe
    • so
    • biber
    • 100 g narendanog trapista
    • 4 jaja
    • 200 ml obranog mleka
    • 600 g krompira
    • 600 g kiselog kupusa za salatu
    • 300 g crnog hleba