Toggle Navigation

 

Lovačke šnicle sa šargarepom

Šargarepa, osim što je izvanredan izvor betakarotina koji organizmu pomaže u borbi protiv raka, štiti od srčanih oboljenja i visokog krvnog pritiska. Brojne studije su pokazale da su zrele šargarepe bolje od mladih. Šargarepa je jednako ukusna ako se kuva na pari, u vodi ili dinsta. Prilikom pripreme jela sa šargarepom, obavezno dodajte malo ulja. Šargarepa sadrži najviše beta-karotena, koji u vitamin A prelazi tek uz dodavanje male količine masnoća.

Plativoo
Priprema

Meso iseći na šnicle, začiniti i zapeći na zagrejanom ulju sa obe strane. šnicle izvaditi na tanjir, a u istom tiganju kratko prodinstati šargarepu isečenu na kolutove. Preliti belim vinom, vratiti šnicle i kuvati oko 20 minuta. Na kraju dodati iseckan peršunov list. Servirati šnicle i poslužiti uz crni hleb.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 1060 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 67 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 530 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 33.5 mg

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog mesa
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 800 g šargarepe
    • 200 ml belog vina
    • so
    • biber
    • peršunov list
    • 300 g crnog hleba