Toggle Navigation

 

Ljuto pile

Ovaj obrok se odlikuje obiljem dijetnih vlakana koja delimo u dve grupe. Prvu grupu čine vlakna nerastvorljiva u vodi, poput celuloze i lignina, koja nemaju učinak na koncentraciju masnoća u krvi i kardiovaskularne bolesti i veoma su važna za normalno funkcionisanja organa za varenje. Drugu grupu čine rastvorljiva vlakna koja utiču na koncentraciju serumskih lipoproteina, pre svega u smislu sniženja ukupnog i LDL-holesterola.

Plativoo
Priprema

Na maslinovom ulju propržiti na kocke iseckan crni luk i piletinu. Ljutu papričicu iseckati i dodati u meso. Kratko propržiti, naliti belim vinom, a kada vino ispari dodati paradajz pelat, bosiljak i začiniti. Na kraju dodati prethodno obareno povrće, promešati i servirati na tanjir uz integralni hleb.
Zahvaljujući izvrsnom ukusu, nutritivnim karakteristikama i mogućnostima pripreme na bezbroj različitih načina piletina je veoma popularna namirnica. Meso piletine predstavlja najčešći izvor proteina na trpezama širom sveta i odlična je zamena za crvena mesa tokom cele godine. Ne zaboravite da prilikom kupovine proverite zdravstvenu ispravnost mesa.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 470 g

Energetska vrednost porcije - 590 kcal

Natrijum - 720 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 73 mg

Belančevine - 44 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 69 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 14 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 235 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Natrijum - 360 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 36.5 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 34.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 7 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 150 ml belog vina
    • 400 g paradajz pelata
    • 2 ljute papričice
    • 200 g crnog luka
    • bosiljak
    • biber
    • so
    • 200 g kuvanog kukuruza
    • 200 g barenog graška
    • 300 g integralnog hleba