Toggle Navigation

 

Kupus kare

Kada sečete kupus, podelite prvo glavicu na četvrtine i odstranite srce. Kupus se za salatu ili pripremu variva može iseći na trake različite debljine. Najbolje je jesti ga sirovog, u salatama, a prilikom kuvanja vodite računa da se ne raskuva jer se tako razgrađuje većina korisnih sastojaka. Kada kupujete kupus, izbegavajte prepolovljene i nasečene glavice svežeg kupusa jer je tada već započeo proces gubitka dragocenog vitamina C.

Plativoo
Priprema

Kare izlupati tučkom za meso. Meso začiniti i grilovati na delu ulja. Na drugoj polovini ulja kratko propržiti naseckanu dimljenu šunku, dodati isečen crveni i zeleni kupus i dinstati par minuta. Servirati kare na tanjir uz prilog od kupusa, posuti susamom i poslužiti uz ražani hleb.
Ovaj obrok se odlikuje veoma velikim udelom kako ukupnih, tako i zasićenih, aterogenih masnoća u ukupnoj energetskoj vrednosti obroka zbog čega se ne preporučuje osobama koje imaju aterosklerozu, srčana oboljenja ili dijabetes.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 585 kcal

Natrijum - 905 mg

Masti - 31 g

Masti (%) - 48 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 95 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 292.5 kcal

Natrijum - 452.5 mg

Masti - 15.5 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 47.5 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 14.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog karea
    • 400 g crvenog kupusa
    • 400 g zelenog kupusa
    • 80 g dimljene šunke
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • 10 g susama
    • 300 g ražanog hleba